Beschuldigd van verzekeringsfraude terwijl daar geen sprake van is? Een enorm vervelende situatie, die grote gevolgen kan hebben. De verzekeraar kan de gehele claim afwijzen en de verzekeringsovereenkomst beëindigen. En sterker nog, u kunt op een ‘zwarte lijst’ terechtkomen, waardoor u bijna nergens anders nog een verzekering kunt afsluiten. Sommigen ervaren de frauderegistratie als het vastzitten in een financiële gevangenis.
Ontdek in dit artikel wat verzekeringsfraude precies inhoudt en wanneer daar volgens de wettelijke voorwaarden sprake van is. Blijkt dat namelijk niet het geval? Dan is het goed mogelijk om de door de verzekeraar genomen maatregelen aan te vechten.
Wat is verzekeringsfraude? Er zijn meerdere definities, maar normaal gesproken gaat het om:
‘het opzettelijk misleiden van de verzekeraar met als doel om een verzekeringsuitkering te verkrijgen, waarop anders geen recht bestond’.
De fraude kan op verschillende manieren plaatsvinden. Verstopt u bijvoorbeeld een televisie in de kelder, om daarna aan te geven dat die is gestolen tijdens een inbraak? Er is dan sprake van fraude in de ‘schadefase’. Het is de meest voorkomende soort fraude bij verzekeringen. Verzekeraars onderzoeken de claim en kunnen vragen om aanvullende informatie van u als verzekerde.
Gaat het om fraude tijdens de aanvraag van de verzekering? Als u vragen tijdens de aanvraag opzettelijk onjuist beantwoordt om de verzekering af te sluiten kan er sprake zijn van (een poging tot) verzekeringsfraude.
Bij verzekeringsfraude is er sprake van ‘opzettelijke misleiding’. Het is daarom belangrijk dat er sprake is van opzet aan uw kant. Misleidt u de verzekeraar, maar is er geen sprake van opzet? Dan is er ook geen sprake van verzekeringsfraude.
De Hoge Raad oordeelde in een arrest in 2020 nog dat overtuigend bewezen moet worden dat de verzekerde de bedoeling heeft gehad om de verzekeraar te bewegen tot een uitkering die de verzekeraar zonder misleiding niet zou hebben gedaan.
In algemene zin moet de verzekeraar bewijzen dat sprake is van verzekeringsfraude. Een vermoeden daarvan is niet genoeg om de gehele uitkering te weigeren en de verzekering eventueel te beëindigen.
Dat betekent dat de verzekeraar goed onderzoek moet doen naar de feiten en omstandigheden van de claim. Uw verhaal als verzekerde is daarbij een belangrijk onderdeel. Heeft u de procedure niet goed begrepen en bijvoorbeeld per ongeluk het schadeformulier verkeerd ingevuld? Als het gaat om een misverstand of een vergissing kan er geen sprake zijn van verzekeringsfraude.
Helaas krijgen we als advocatenkantoor regelmatig te maken met situaties waarin verzekerden ten oprechte worden beschuldigd, ook al is er volgens de letter van de wet geen sprake van fraude of opzettelijke misleiding van de verzekeraar.
Verzekeringsfraude heeft enorme gevolgen. Een onterechte beschuldiging kan daardoor leiden tot grote problemen. De belangrijkste gevolgen (er zijn er meer) zijn de volgende:
De verzekeraar moet bij het nemen van maatregelen uiteraard afwegen of die in verhouding staan tot de gevolgen van de gepleegde (vermeende) fraude.
Er is alleen sprake van verzekeringsfraude als de feiten zonder twijfel bewijzen dat dit het geval is. Er mag geen andere uitleg mogelijk zijn en het is aan de verzekeraar om dit te bewijzen.
Gaat het slechts om een vermoeden van verzekeringsfraude? Of beschuldigt de verzekeraar u om een andere reden onterecht? Met een gespecialiseerde verzekeringsadvocaat kunt u dit aanvechten.
Bij Advocatenkantoor Phea hebben we veel ervaring met onterechte beschuldigingen van verzekeringsfraude en hebben we die al vele malen met succes aangevochten. Dus wordt u onterecht beschuldigd en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op, dan leggen we u in een vrijblijvend gesprek graag uit wat de mogelijkheden zijn.
Tip: heeft u een rechtsbijstandverzekering die dekking biedt? Uw rechtsbijstandsverzekeraar betaalt dan de advocaatkosten bij een procedure. Met uw toestemming nemen wij contact op met uw rechtsbijstandsverzekeraar om de dekking te regelen.
In onze kennisbank vindt u verschillende artikelen waarin wij complexe problemen in klare taal behandelen. Hieronder enkele artikelen uit onze categorie ‘verzekeringsrecht’.
Wanneer een verzekerde een schadeclaim indient bij de verzekeraar, kan de verzekeraar een onderzoek instellen naar de claim. Er wordt […]
Lees meerIs de dekking van uw verzekering opgeschort, bijvoorbeeld door een premieachterstand? De verzekeraar kan de verzekering onder voorwaarden schorsen, als […]
Lees meerUw auto is gestolen en de verzekering betaalt niet: wat kunt u doen? Jaarlijks worden meer dan tienduizend personenauto’s gestolen, […]
Lees meer